301 Redirects: 5 Sleutelstrategieën voor SEO Succes!

Eray Yetiştiren

Updated on:

SEO
301 redirects en link juice: Hoe werkt dit? (WordPress)

301 redirects zijn een essentieel onderdeel van het beheren van een website. In deze blogpost zullen we bespreken wat 301 redirects precies zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. We zullen ook kijken naar hoe je een 301 redirect kunt maken in Wordpress en hoe dit van invloed kan zijn op de link juice van je website. Daarnaast zullen we enkele veelvoorkomende fouten bespreken die je moet vermijden bij het gebruik van 301 redirects. Ten slotte laten we je zien hoe je kunt controleren of een 301 redirect correct werkt. Lees verder om alles te weten te komen over het gebruik van 301 redirects voor een optimale websitebeheer.

Wat Zijn 301 Redirects?

Wat zijn 301 redirects?

Een 301 redirect is een permanente redirect van een URL naar een andere URL. Het wordt vaak gebruikt wanneer een website van structuur verandert, een pagina wordt verwijderd of verplaatst naar een andere locatie. Met een 301 redirect worden gebruikers en zoekmachines automatisch doorverwezen naar de nieuwe URL, zodat ze de gewenste pagina kunnen vinden.

Een 301 redirect werkt op serverniveau en stuurt de HTTP-statuscode 301 terug naar de browser of zoekmachine. Deze statuscode geeft aan dat de pagina permanent is verplaatst en dat alle verkeer en linkwaarde naar de nieuwe locatie moeten worden gestuurd. Zo blijven gebruikers en zoekmachines probleemloos toegang krijgen tot de gewenste content, zelfs als de URL is gewijzigd.

Een voorbeeld van een 301 redirect is wanneer een website van HTTP naar HTTPS overstapt. Hierbij wordt het verkeer van de oude HTTP-pagina’s automatisch doorgestuurd naar de nieuwe HTTPS-pagina’s. Dit zorgt voor een veiligere browse-ervaring en behoudt tegelijkertijd de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van de site.

Voordelen van 301 redirects
 • Behoud van linkwaarde: De 301 redirect stuurt linkwaarde van de oude naar de nieuwe URL, waardoor het SEO-voordeel behouden blijft.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Gebruikers worden automatisch doorgestuurd naar de juiste pagina, waardoor ze geen 404-foutmeldingen te zien krijgen.
 • Zoekmachineoptimalisatie: Door het gebruik van 301 redirects kan een website de zoekmachineranglijst behouden en verkeer naar de juiste pagina sturen.
Waarom Zijn 301 Redirects Belangrijk?
Waarom Zijn 301 Redirects Belangrijk?

Waarom Zijn 301 Redirects Belangrijk?

Een 301 redirect is een manier om een bezoeker automatisch door te verwijzen van de ene webpagina naar een andere. Het wordt ook wel een permanente redirect genoemd omdat het de bedoeling is dat de oude pagina permanent wordt omgeleid naar de nieuwe pagina. Dit heeft verschillende voordelen voor zowel bezoekers als zoekmachines.

301 redirects zijn vooral belangrijk voor website-eigenaren die hun website updaten, verplaatsen of de URL-structuur wijzigen. Door gebruik te maken van een 301 redirect kunnen ze ervoor zorgen dat bezoekers die de oude URL invoeren automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL. Dit voorkomt het ontstaan van dode links en zorgt ervoor dat bezoekers de juiste informatie kunnen vinden zonder op een errorpagina terecht te komen.

Een ander belangrijk aspect van 301 redirects is dat ze zoekmachines helpen om de nieuwe locatie van de webpagina te begrijpen. Wanneer een zoekmachine een 301 redirect tegenkomt, zal deze de oude URL vervangen door de nieuwe URL in de zoekresultaten. Dit zorgt voor een betere indexering van de website en helpt de zoekmachine om de relevantie en autoriteit van de pagina te behouden. Op deze manier blijft de SEO-waarde van de oude pagina behouden en worden gebruikers naar de juiste informatie geleid.

 • Een veelgemaakte fout bij het gebruik van 301 redirects is het niet volgen van de juiste procedures. Het is belangrijk om de juiste HTTP-statuscode te gebruiken bij het implementeren van een 301 redirect. Dit is de code die aan de browser wordt gegeven om aan te geven dat de pagina permanent is verplaatst. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de redirect correct wordt ingesteld in het .htaccess-bestand of de serverconfiguratie.
 • Een andere fout is het niet controleren van de redirect na implementatie. Het is belangrijk om te testen of de redirect correct werkt en de bezoekers daadwerkelijk naar de nieuwe pagina leidt. Dit kan worden gedaan door de oude URL in te voeren en te controleren of deze automatisch wordt doorgestuurd naar de nieuwe URL.
 • Tenslotte moet er ook rekening worden gehouden met de link juice of linkwaarde bij het gebruik van 301 redirects. Link juice verwijst naar de waarde die wordt doorgegeven aan een webpagina door inkomende links. Bij het implementeren van een 301 redirect wordt de link juice van de oude pagina overgedragen aan de nieuwe pagina, waardoor de SEO-waarde behouden blijft. Het is echter belangrijk om te beseffen dat er wel een klein verlies aan link juice kan optreden bij het doorsturen van links via een redirect.
LEZEN  Waarom is SEO Belangrijk? Ontdek de Cruciale Rol van Zoekmachineoptimalisatie
Fouten bij het gebruik van 301 redirects:
Belang van het controleren van een 301 redirect:
Impact van een 301 redirect op link juice:
Niet volgen van de juiste procedures
Testen of de redirect correct werkt
Overdracht van link juice aan nieuwe pagina
Gebruik van de verkeerde HTTP-statuscode
Controleren of oude URL automatisch wordt doorgestuurd
Verlies van link juice bij redirect

Hoe Maak Je Een 301 Redirect In Wordpress?

301 redirects worden gebruikt om de permanente verplaatsing van een webpagina aan te geven. Als je een website hebt en je wilt een bepaalde pagina verwijderen of de URL ervan wijzigen, dan is het belangrijk om een 301 redirect in te stellen. Een 301 redirect zorgt ervoor dat wanneer iemand de oude URL bezoekt, deze automatisch wordt doorgestuurd naar de nieuwe URL. Dit is vooral handig voor gebruikers, omdat ze niet langer een foutmelding krijgen of op een niet-bestaande pagina terechtkomen. Daarnaast is een 301 redirect ook gunstig voor zoekmachines, omdat ze de linkwaarde en rangschikking van de oude URL kunnen doorgeven aan de nieuwe URL.

Als je een website hebt die gebruikmaakt van het WordPress-platform, dan kun je eenvoudig een 301 redirect instellen met behulp van de juiste plug-ins. Er zijn verschillende WordPress-plug-ins beschikbaar die je kunt gebruiken om een 301 redirect in te stellen, zoals Redirection en Simple 301 Redirects. Deze plug-ins maken het proces van het maken en beheren van redirects zeer eenvoudig.

Hoe Maak Je Een 301 Redirect In WordPress?
Hoe Maak Je Een 301 Redirect In WordPress?

Om een 301 redirect in te stellen met behulp van de Redirection-plug-in, volg je de volgende stappen:

 1. Installeer en activeer de Redirection-plug-in in je WordPress-dashboard.
 2. Ga naar het gedeelte “Redirection” in het dashboardmenu.
 3. Klik op de knop “Toevoegen” om een nieuwe redirectregel te maken.
 4. Voer de oude URL in bij “Bron-URL” en de nieuwe URL bij “Doel-URL”.
 5. Selecteer “301 – Permanent” als het type redirect.
 6. Klik op de knop “Toevoegen” om de redirect op te slaan.

Met de Simple 301 Redirects-plug-in kun je op een vergelijkbare manier redirects maken. Na het installeren en activeren van de plug-in, ga je naar het gedeelte “Instellingen” in het WordPress-dashboard en klik je op “301 Redirects”. Hier kun je de oude en nieuwe URL’s invoeren en op “Save Changes” klikken om de redirect op te slaan.

LEZEN  Google Algoritme Update 2024: Hoe te Bereiden en Te Reageren
Oude URL
Nieuwe URL
/oude-url
/nieuwe-url
/voorbeeld.html
/nieuw-voorbeeld.html

Na het instellen van een 301 redirect is het belangrijk om te controleren of deze correct werkt. Je kunt dit doen door de oude URL in je browser in te voeren en te controleren of deze automatisch wordt doorgestuurd naar de nieuwe URL. Daarnaast kun je ook tools zoals Google Search Console gebruiken om de status van je redirects te controleren en eventuele fouten op te sporen.

Hoe Beïnvloedt Een 301 Redirect De Link Juice?

Als je bekend bent met zoekmachineoptimalisatie (SEO), dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van 301 redirects. Maar wat zijn 301 redirects precies en hoe beïnvloeden ze de link juice van je website? In dit artikel duiken we dieper in op dit onderwerp en leggen we uit waarom het gebruik van 301 redirects belangrijk kan zijn voor je SEO-strategie.

Een 301 redirect is een permanente omleiding van een URL naar een andere URL. Het wordt gebruikt wanneer een pagina op je website permanent verplaatst is naar een nieuwe locatie. Deze omleiding zorgt ervoor dat wanneer gebruikers de oude URL bezoeken, ze automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL. Zo voorkom je dat gebruikers een 404-foutmelding krijgen en mogelijk afhaken.

Maar hoe heeft een 301 redirect invloed op de link juice van je website? Link juice is een term die verwijst naar de waarde of autoriteit die wordt doorgegeven via inkomende links naar je website. Wanneer een pagina met inkomende links wordt omgeleid met een 301 redirect, wordt een deel van die link juice ook doorgegeven aan de nieuwe URL. Dit betekent dat de nieuwe pagina kan profiteren van de ranking en autoriteit die de oude pagina had opgebouwd.

 • 301 redirects zorgen dus niet alleen voor een betere gebruikerservaring door gebruikers naar de juiste pagina te sturen, maar ze helpen ook bij het behouden van de waarde van inkomende links.
 • Wanneer je een website migreert naar een nieuwe domeinnaam, bijvoorbeeld vanwege een herbranding, is het essentieel om 301 redirects in te stellen. Hiermee behoud je de link juice vanuit externe websites en voorkom je dat je website zakt in de zoekresultaten.
 • Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat 301 redirects alleen effectief zijn voor pagina’s die vergelijkbaar zijn in inhoud en thema. Als je een pagina permanent verwijdert en bezoekers doorstuurt naar een pagina die een totaal andere inhoud heeft, kan dit leiden tot slechtere gebruikerservaring en mogelijk verlies van ranking.

Kortom, 301 redirects spelen een cruciale rol bij het beheren van de link juice van je website. Door oude pagina’s permanent te omleiden naar nieuwe URL’s, zorg je ervoor dat de waarde van inkomende links behouden blijft en je website geen autoriteit verliest. Het correct instellen van 301 redirects is dus een belangrijk onderdeel van je SEO-strategie en kan helpen om de zichtbaarheid en ranking van je website te verbeteren.

Voordelen van 301 redirects:
Fouten bij het gebruik van 301 redirects die je moet vermijden:
 • Behoudt de link juice van inkomende links
 • Vermindert het aantal 404-foutmeldingen
 • Verbeterde gebruikerservaring
 • Onnodig veel 301 redirects instellen
 • Oude pagina’s doorsturen naar irrelevante nieuwe URL’s
 • 301 redirects niet correct instellen

Welke Fouten Moet Je Vermijden Bij Het Gebruik Van 301 Redirects?

Welke fouten moet je vermijden bij het gebruik van 301 redirects?

Een 301 redirect is een essentieel onderdeel van het beheren van een website. Het stelt je in staat om permanente redirects in te stellen wanneer je een pagina verplaatst of verwijdert. Deze redirects zorgen ervoor dat gebruikers automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe locatie van de pagina, zonder dat ze een foutmelding zien. Hoewel 301 redirects zeer nuttig zijn, kunnen er ook enkele veelvoorkomende fouten worden gemaakt bij het gebruik ervan.

LEZEN  Interne Links SEO: Tips voor Betere Online Zichtbaarheid

Een van de meest voorkomende fouten is het niet correct instellen van de redirect. Het is belangrijk om de juiste code te gebruiken en ervoor te zorgen dat de redirect naar de juiste pagina wordt ingesteld. Een verkeerd ingestelde redirect kan leiden tot een verlies van verkeer en kan ook negatieve gevolgen hebben voor de zoekmachineoptimalisatie van je website.

Vermijd deze fouten bij het gebruik van 301 redirects:
1. Verkeerde redirect URL: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de redirect URL correct is ingesteld. Controleer of de doelpagina correct is gespecificeerd en dat de redirect naar de juiste URL verwijst.
2. Onnodige redirect chains: Het is verleidelijk om meerdere redirects te gebruiken om gebruikers naar de uiteindelijke pagina te leiden. Echter, elke extra redirect vertraagt de laadtijd van de pagina en kan problemen veroorzaken voor zoekmachines. Vermijd onnodige redirect chains en maak directe redirects naar de juiste pagina.
3. Geen update van interne links: Als je een pagina verplaatst en een 301 redirect instelt, is het belangrijk om ook je interne links bij te werken. Als interne links nog steeds naar de oude URL verwijzen, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en verlies van verkeer.

Het vermijden van deze fouten bij het gebruik van 301 redirects is essentieel om ervoor te zorgen dat je website soepel blijft functioneren. Door de redirect correct in te stellen, de juiste URL’s te gebruiken en je interne links bij te werken, kun je problemen voorkomen en ervoor zorgen dat gebruikers en zoekmachines gemakkelijk de juiste pagina’s kunnen vinden.

Hoe Controleer Je Of Een 301 Redirect Correct Werkt?
Hoe Controleer Je Of Een 301 Redirect Correct Werkt?

Hoe Controleer Je Of Een 301 Redirect Correct Werkt?

Een 301 redirect is een belangrijke tool in de wereld van websitebeheer. Het is een manier om een pagina permanent door te verwijzen naar een andere pagina op hetzelfde domein of naar een andere website. Met een 301 redirect geef je aan zoekmachines en bezoekers aan dat de oorspronkelijke pagina is verplaatst naar een nieuwe locatie. Maar hoe weet je nu of een 301 redirect correct werkt?

Er zijn verschillende manieren om te controleren of een 301 redirect correct werkt. Een van de eenvoudigste manieren is om de browser te gebruiken. Je kunt de oude URL invoeren waarvan je weet dat deze een redirect moet hebben en kijken of hij automatisch doorverwijst naar de nieuwe URL. Als de redirect correct is ingesteld, zou je zonder enige onderbreking naar de nieuwe pagina moeten worden geleid.

Een andere manier om een 301 redirect te controleren, is door gebruik te maken van webmaster tools, zoals Google Search Console. Deze tools bieden gedetailleerde informatie over de status van je redirects. Ze laten zien welke pagina’s worden doorgestuurd en naar welke pagina’s ze worden doorgestuurd. Hiermee kun je controleren of de redirects correct zijn ingesteld en of er eventuele fouten zijn.

 • Belangrijke punten om op te letten bij het controleren van een 301 redirect:
  1. Zorg ervoor dat de redirect het juiste response code, 301, geeft. Dit is belangrijk om zoekmachines te laten weten dat het om een permanente redirect gaat.
  2. Controleer of de bestemmings-URL correct is en overeenkomt met de nieuwe locatie van de oorspronkelijke pagina.
  3. Test de redirect op verschillende apparaten en browsers om er zeker van te zijn dat deze consistent werkt voor alle gebruikers.
URL
Status code
Doel-URL
https://www.example.com/oudepagina
301
https://www.example.com/nieuwepagina
Leave a Comment